Bureau Benedictus BV

Gespecialiseerd in schuldhulp aan particulieren en ondernemers in Noord-Nederland en Flevoland

Aanvraag WSNP

Schulden moet u altijd eerst zelf proberen op te lossen, al dan niet met schuldhulpverlening van bijvoorbeeld de gemeente of een beschermingsbewindvoerder. Als dat is mislukt, of als bij voorbaat voorbaat duidelijk is dat dit onmogelijk is, dan kunt u een verzoek indienen bij de rechtbank om te worden toegelaten tot de Wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP).

Soms kan het lang duren voordat u geholpen wordt of worden er redenen gegeven om geen WSNP voor u aan te vragen. Wij zijn gewend om maatwerk en snelheid te bieden en in veel gevallen blijkt het aanvragen van een WSNP dan toch mogelijk. Met de komst van gesubsidieerde rechtsbijstand voor een Wsnp-verzoek per 1 mei 2021 kunnen wij dit in veel gevallen zelfs gratis*. Biedt deze toevoeging onvoldoende dekking voor onze kosten, dan geven wij u vooraf een opgave van aanvullende kosten. U blijft altijd zelf degene die beslist of u van onze diensten gebruik wilt maken. Eventuele aanvullende kosten betaalt u zelf of worden vaak met behulp van familie, vrienden, werkgever of (wanneer de gemeente hiertoe bereid is) door de gemeente betaald. Wij kunnen u wat dit betreft ondersteunen/adviseren.

In meer dan 93% van de gevallen leidt een WSNP na een periode van (meestal) 3 jaar tot een schone lei en bent u van uw schulden af. Daar zitten uiteraard wel 'spelregels' aan vast en de rechtbank benoemt een WSNP-bewindvoerder die moet controleren of u zich aan de verplichtingen houdt. Tijdens de WSNP wordt er van u verwacht dat u:

  • alle belangrijke informatie aan de bewindvoerder meldt (informatieplicht);
  • fulltime werkt of solliciteert naar fulltime werk, tenzij u om medische of andere redenen vrijstelling van de rechter-commissaris heeft gekregen (arbeids- en sollicitatieplicht)
  • de spaarcapaciteit voor uw schuldeisers afdraagt aan de bewindvoerder (afdrachtplicht);
  • geen nieuwe schulden maakt.

U kunt bij ons terecht voor een verzoekschrift tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP). Bij het verzoekschrift moeten bijlagen worden gevoegd, waaronder een zogeheten '285-verklaring'. Wij zijn bevoegd zo'n verklaring af te geven.

* Bij gesubsidieerde rechtsbijstand is doorgaans wel de minimale eigen bijdrage van € 209 verschuldigd.


"Douwe* is 3 maanden geleden toegelaten tot de WSNP. Tijdens het huisbezoek is onder meer het afkopen van de schuldsanering besproken. Douwe heeft een kennis die hem wil helpen en hij mailt daarom zijn bewindvoerder met de vraag welk bedrag er betaald moet worden en wat de regels en gevolgen zijn van een liquidatieakkoord..."

Lees verder: Akkoord in WSNP

Bureau Benedictus BV
Greate Buorren 16
9263 PM Garyp

E-mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon   0511-522034
Fax  0511-522230

Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag
van 9.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

Telefonisch spreekuur bewindvoerders
maandag t/m vrijdag van 10.00 - 12.00 uur


© Bureau Benedictus